ΑΡΧΙΚΗ   |   ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   |   ΝΕΑ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Υγείας
Πυρός & Κλοπής - Κατοικίας
Αυτοκινήτου
Επιχείρησης
Κατοικίας
Έργου
Αποταμίευσης & Συνταξιοδότησης
Μεταφορών
Αστικής Ευθύνης
Προσωπικό Ατύχημα
www.kappatrust.gr
ασφάλειες αυτοκινήτου
   
 
 
 ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

Καθημερινότητα το "φακελάκι" στις υπηρεσίες Υγείας

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες αναγνώστες της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.iatronet.gr δηλώνουν ότι πληρώνουν ή έχουν πληρώσει "φακελάκι" προκειμένου να χειρουργηθούν ή να υποβληθούν σε εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Ένας στους επτά, μάλιστα, δηλώνει ότι πληρώνει χωρίς να του το ζητήσει ο γιατρός, ενώ ένας στους πέντε δηλώνει ότι κανένας γιατρός δεν του έχει ζητήσει χρήματα για να τον εξυπηρετήσει.

Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις 850 αναγνωστών της ιστοσελίδας στο ερώτημα "Έχετε δώσει ποτέ φακελάκι σε δημόσιο νοσοκομείο;". Οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Το 54% απάντησαν θετικά, διευκρινίζοντας ότι πλήρωσαν προκειμένου να υποβληθούν οι ίδιοι ή κάποιος συγγενής τους σε χειρουργική επέμβαση. Το 5% έδωσαν "γρηγορόσημο" για να υποβληθούν σε ειδική εξέταση και το 6% για να αποφύγουν τη λίστα αναμονής. Το 14% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι δίνουν "φακελάκι" χωρίς να τους ζητηθεί, ενώ το 21% δηλώνει ότι κανένας νοσοκομειακός γιατρός δεν τους έχει ζητήσει ποτέ χρήματα.

Παλαιότερη έρευνα του εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας είχε δείξει ότι ξοδεύουμε ως λαός περισσότερα από 7 δισ. ευρώ ετησίως για υπηρεσίες Υγείας. Η συνολική παραοικονομία στον υγειονομικό τομέα αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 26 - 29% των συνολικών πληρωμών και στο 12 - 13,5% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Από την ίδια έρευνα του εργαστηρίου προκύπτει επίσης ότι το 36% των νοσηλευθέντων σε δημόσια νοσοκομεία δήλωσαν τουλάχιστον μία άτυπη πληρωμή προς γιατρούς, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε ως "φακελάκι" και σε άλλες ως... φιλοδώρημα.

Ενας νοσηλευτής για 35 ασθενείς

Της Πεννυς Μπουλουτζα
«Τα τμήματα λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Κατά τη νυκτερινή βάρδια αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 35 αρρώστους», σημειώνει στην «Κ» προϊσταμένη νοσηλεύτρια τμήματος του νοσοκομείου «Αττικόν» - σαν να εκπέμπει SOS ακούγεται. Οι συνέπειες;

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους, αυτήν τη στιγμή μας χρωστούν περισσότερες από 50 ημέρες ρεπό σε κάθε νοσηλευτή. Δεν τηρείται το 12ωρο ανάπαυσης που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην κάθε υπηρεσία. Ενας νοσηλευτής σε απογευματινή βάρδια θα φύγει στις 11 το βράδυ από το νοσοκομείο, για να πιάσει δουλειά ξανά στις 7 το πρωί, να φύγει το μεσημέρι και να ξανάρθει στις 11 το βράδυ για την νυχτερινή βάρδια. Πόσο ξεκούραστος είναι αυτός ο άνθρωπος για να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στον ασθενή;».

Οι ελλείψεις προσωπικού που έχουν αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών έχουν φέρει σε αδιέξοδο όχι μόνο το «Αττικόν» -ένα νοσοκομείο πέντε ετών- αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Και όλοι όσοι ζουν από κοντά τις μονάδες υγείας μιλούν για «επερχόμενη κατάρρευση». Στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, ανέρχονται στις 1.300.

Στο Κρατικό Νίκαιας με 185.000 επείγοντα περιστατικά τον χρόνο, οι ελλείψεις οδηγούν σε μεγάλες λίστες αναμονής. Είναι ενδεικτικό ότι η αναμονή για τα προγραμματισμένα χειρουργεία του νοσοκομείου ξεπερνάει τους 3 μήνες.

Παρόμοια εικόνα και σε άλλα νοσοκομεία. Κλινικές που κινδυνεύουν να συμπτυχθούν ή ακόμα και να κλείσουν, ελλείψεις γιατρών σε «καίριες ειδικότητες» όπως π.χ. αναισθησιολόγοι, ακύρωση χειρουργείων, ολοένα και περισσότερα ράντζα στα ψυχιατρικά τμήματα, οξέα περιστατικά δίπλα σε χρόνια πάσχοντες, έφηβοι μαζί με ηλικιωμένους, αλλά και ασθενείς πολλών ταχυτήτων

• ασθενείς που καρτερικά περιμένουν, ασθενείς που καταφεύγουν στο φακελάκι για να εξυπηρετηθούν και ασθενείς που προτιμούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας για να μην ταλαιπωρηθούν...

Οι εφημερίες
Η πιο δύσκολη δοκιμασία για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι οι εφημερίες, όπου εκατοντάδες ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους των μονάδων περιμένοντας να εξεταστούν. Πρωταθλητής ο «Ευαγγελισμός», όπου σε μία γενική εφημερία αργίας δέχεται 1.800 με 2.000 περιστατικά και σε μία καθημερινή γενική εφημερία 1.500 - 1.800. Ιδια κατάσταση και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, που δέχεται σε μία γενική εφημερία αργίας κατά μέσο όρο 1.800 ασθενείς. Ολα μπορούν να συμβούν υπό αυτές τις συνθήκες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέφερε πρόσφατα στην «Κ» στέλεχος του Τζάνειου νοσοκομείου. «Περίπου 1.000 άτομα απευθύνονται για κάποιο πρόβλημα υγείας στα επείγοντα περιστατικά του Τζάνειου κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης εφημερίας. Από αυτούς μόνο το 10% έχει κάποιο πραγματικά επείγον πρόβλημα υγείας».

 

<< ΠΙΣΩ

 

 
 
     
2012 ® Κατασκευή website από την EXTERNAL